Thursday, October 16, 2008

Daphne Oram

"Ač mezi námi není vše v nejlepším pořádku, musím se Daphne zastat. Jedná se o velmi loajální pracovnici a oddanou platoničku -- jak to ostatně vyžaduje její pracovní smlouva. Tedy, přesněji řečeno reformovanou platoničku. Ale jak jistě víte, výklad, ve kterém je stěna jeskyně nahrazena promítacím plátnem, její ústí pak optickým zařízením a svět ideí celuloidovým páskem, schválila sněmovna již dávno a nepamatuji si případ, kdyby toto bylo důvodem k vyšetřování."

Ředitel BBC neměl rád pracovní obědy s členy výboru pro nebritskou činnost, ale protože neexistoval způsob, jak se jim vyhnout, snažil se si je aspoň co možná nejvíce zpřijemnit. Proto během svého dlouhého monologu hledal v jídelním lístku vhodný dezert.

"Ano, Daphne sice věří, že Nejvyšší promítač zaměnil zvukové stopy a snaží se ve vlastním volnu zrekonstruovat původní záznam, ale naše právní oddělení je názoru, že platonismus se týká pouze vizuálních aspektů percepce a tento výklad je tedy konzistentní jak se světonázorem BBC, tak celé Velké Britanie."

Nakonec volba padla na tiramisu.

Daphne Oram zastavila magnetofon a modifikovanou pásku uložila do archivu. Ano, takto to muselo být.


No comments: