Wednesday, April 7, 2010

Republika Olšany

Vážená hřbitovní správo,
  dovolte mi, abych Vás upozornil na neúnosnou situaci okolo hřbitova vámi spravovaného.

Poslední dobou se stalo pravidlem, že neukázněné hroby využívají konstrukční vady severní zdi hřbitova a prchají tudy mimo hřbitovní areál aby se oddávaly konzumaci alkoholu v blízkém hostinci. Při návratu ruší noční klid sborovým zpěvem a znečišťují veřejné prostranství svými exkrementy. Smutné je, že se často jedná o rovy významných osobností, čímž trpí znamenitá pověst těchto velikánů, zejména u mládeže.

Chápu, že v demokratické společnosti lze jen těžko postupovat i v tak bizarních případech restriktivně, přesto bych uvítal, aby odpovědní pracovníci řešili tento problém alespoň domluvou, případně morálním apelem s odkazem na bývalou etickou kvalitu obsahů.

Chtěl bych zdůraznit jeden zvláště nebezpečný rys celé kauzy a to hromadné návštěvy pohostinských zařízení ze strany velkých funerálních objektů, zejména pomníků a rodinných hrobek. Nejen, že se narušuje statika navštěvovaných provozoven, ale přítomnost zmíněných předmětů má neblahý vliv na návštěvnost ze strany řadových občanů. Majitelé postižených restaurací dokonce hrozí, že vybaví dveře nápisem Pouze pro živé.



Vážená hřbitovní správo,
v návaznosti na svůj dopis z minulého týdne bych Vás chtěl informovat o dalších přestupcích proti občanskému soužití ze strany hrobů Vámi spravovaných.

Na pozemcích Vašeho hřbitova, který má být místem klidu a odpočinku dochází zřejmě k hromadným sexuálním orgiím hrobů, hrobek i jednotlivých uren. Zpočátku si zúčastnění vybíraly odhlučněná místa jako kolumbárium, či obřadní síň, v posledních dnech však vychází se svými aktivitami ven, čímž ruší nejen noční klid, ale  porušují tak i zásady obecné mravnosti. Ve svých hanebnostech se neštítí leckde překročit  hranice dobrého sexuálního vkusu. Sám jsem pozoroval nedaleko hlavní brány hroby číslo 6 a 9 v podivných pozicích.

Obzvláště zarážející mne přijde takové chování ze strany rodinných hrobek, které bych považoval za fundament občanské společnosti nesoucí, když ne budoucnost, tak aspoň minulost našeho národa. Jejich praktiky provozované s hrobečky domácích mazlíčku a urničkami z dětské sekce mi přijdou nanejvýše odporné.

Za burcující pokládám i fakt, že se do celé aktivity zapojili  bezdomovci hřbitov obývající. Nevím, činí-li tak dobrovolně, nebo za úplatu, ale osobně takový stav věcí nepovažuji za vhodný příklad mládeži, pro něž je Váš hřbitov místem schůzek.


Vážená hřbitovní správo,
přesto, že jsem od Vás ještě neobdržel reakci ohledně mých minulých dopisů, chtěl bych Vás informovat o podivných událostech ze začátku tohoto týdne.

V kostele sv. Rocha, který je umístěn blízko nejstarší častí Vašeho hřbitova byly v pondělí oddáni dva hroby ve vaší správě. Upřímně řečeno, bylo už na čase, neboť nevěsta se nacházela ve stavu těsně před rozpadnutím.

Obřad proběhl v poklidu, jediným rušivým elementem byla rozptylová loučka s níž se po celou dobu sypal jemný popel. Bylo by nanejvýše vhodné, aby se všem subjektům Vašeho inventáře dostalo poučení o vhodném obléčení pro podobné příležitosti.  Oddávajícím byl hromadný řádový hrob dominikánů a role družiček se vkusně zhostili rovečky malých obětí španělské chřipky. Vzhledem ke stavu nevěsty svatební hostina proběhla jen v úzkém kruhu.

Myslím, že v příštích dnech můžete očekávat navýšení počtu hrobů ve vaší správě.


Vážená hřbitovní správo,
po zkušenostech z minula neočekávám, že se mým dopisem bude někdo zabývat, přesto Vám píši tuto, možná  poslední, zprávu.

Již od rána dochází za zdmi vašeho hřbitova k podivným manévrům, které ve mně vyvolávají pocit, že se něco chystá. Za úsvitu se shromáždily všechny pomníky vůdců národa v objektu krematoria. Kolem šesté hodiny se kolem staré obřadní síně srotil větší dav obětí první světové války, který během půl hodiny doplnily hromadné vojenské hroby a pomníky neznámým vojínům. Zdá se, že někteří vojáci byli pohřbeni se svými oblíbenými zbraněmi, což mi přijde například v případě maršála raketových vojsk poněkud luxus. Kolem sedmé proběhlo krátké školení civilní části hřbitova. Kurs výroby molotovových koktailů vedl dle všeho hrob Jana Palacha, který byl na místo nynějšího působiště přestěhován poměrně nedávno. Domnívám se, že by bylo vhodné zjistit, zda-li k tomuto transferu nedošlo na pokyn záhrobních centrál. Od rána zní zpoza zdi směs sokolských a vojenských písní.

Jak jsem již předestřel, mám nutkavý pocit, že se něco chystá.

No comments: